welkom op www.Super-8.be
ENGLISH VERSION

Nieuw!  8mm filmcapture tutorial op Youtube.
Hier wordt uitgebreid beschreven hoe mijn filmtransfersysteem werkt.


Reeds in 1932 ontwikkelde Kodak het dubbel-8 filmsysteem en vanaf dan kon elke amateur die het zich kon veroorloven, zelf gaan filmen. Aanvankelijk filmde men in zwart/wit maar reeds in de late jaren '30 kwamen er al kleurenfilms op de markt. In de jaren '50 en '60 waren deze kleurenfilms zodanig geperfectioneerd dat men werkelijk schitterende resultaten kon behalen met dit dubbel-8 systeem.

Maar het laden en daarna omkeren van de film was omslachtig en men had nog steeds enige fotografische kennis nodig om goed belichte films te maken.

In 1965 ontwikkelde Kodak het Super-8 filmsysteem, en Fuji het Single-8 systeem. Bij beide systemen zat de film in een gesloten cassette en de belichting werd automatisch door de camera ingesteld.Vanaf toen kon eigenlijk iedereen gaan filmen, zelfs zonder enige fotografische voorkennis.


De laatste jaren is de computertechniek zodanig geŽvolueerd, dat het nu mogelijk wordt om deze films te digitaliseren. Ik ontwikkelde hiervoor een eigen(zinnige)  telecine-methode , een methode om nat te scannen om filmkabels onzichtbaar te maken en een Avisynth script voor digitale restauratie. Dit script verwijdert zwarte stippen, stabiliseert het beeld, corrigeert de kleuren enz.. Hier vind u enkele  voorbeeldclips op Vimeo. U kunt deze clips ook downloaden in mpeg4 formaat, en bekijken op uw TV.


In tegenstelling tot wat u misschien zou denken, zijn die oude films, mits goed bewaard, nog van een uitstekende kwaliteit. In tegenstelling tot analoge video, kunnen sommige goed bewaarde 8mm films die gemaakt werden met goede camera's en die goed gedigitaliseerd werden, zelfs gemakkelijk wedijveren met de huidige HD films!

Deze films bevatten tevens een schat aan historische en emotioneel waardevolle beelden. Herinneringen aan de kindertijd, ouders, enz... Het loont de moeite om deze beelden te bewaren voor het nageslacht.

www.Super-8.be: alles over smalfilm
info@super-8.be